Prijava

Ste pozabili geslo?
Registracija Ustvari nov uporabniški račun
Pravila uporabe foruma
Anketa
Na gradbenem forumu si želim več:
 
Zadnje s foruma
Povezave
Oprema doma
Otroška trgovina
Kam na izlet
Spletne strani
Koristne informacije
Keramične ploščice
Obnovljivi viri
Pleskanje
   
Obnovljivi viri
Obnovljivi viri energije so izraz, ki ga slišimo vse pogosteje. Gre za vire, ki se stalno obnavljajo in jih za razliko od naftnih derivatov in premoga ob premišljeni uporabi ne bo nikoli zmanjkalo.

V zadnjih letih je popularna predvsem uporaba sončne energije. Lahko jo izkoriščamo na več načinov, na primer s sončnimi kolektorji za gretje vode ali pa s pomočjo fotocelic za proizvodnjo elektrike. Priljubljenost lahko prepišemo tudi ničelnemu strošku goriva(sončno sevanje je brezplačno) in pa državnim subvencijam pri odkupu solarne električne energije. Prostora za namestitev je dovolj, predvsem so za to primerne strehe industrijskih, skladiščnih in poslovnih objektov, v nekaterih primerih tudi posebej za to narejene fasade.


Pri nas nekoliko manj priljubljen, v tujini pa množično uporabljen vir je vetrna energija, ki se jo s pomočjo posebnih vetrnic in generatorja pretvarja v električno energijo. Najbolj racionalna postavitev takih vetrnic je na območjih, kjer so stalni vetrovi, problem pa predstavlja predvsem to, da na nek način kazijo podobo pokrajine, čeprav so v nekaterih državah vetrnice prava turistična atrakcija. Drugo težavo predstavlja ekološki vidik, saj naj bi vetrnice ovirale ptice pri letu.

Premalo poznan vir energije pa je biomasa. Trenutno je najbolj razširjena uporaba lesa, pod biomas pa štejemo tudi biogoriva, kot so bioplin, biodizel in bioetanol. To so nadomestki klasičnih naftnih derivatov, ki jih pridobivajo iz organskih odpadkov.

Še najmanj izkoriščena obnovljiva vira energije sta energije bibavice in geotermalna energije. To lahko pripišemo predvsem geografski omejenosti uporabe, saj te vire lahko izkoriščamo samo na redkih področjih sveta. Dober primer izkoriščanja geotermalne energije je Islandija, kjer s to energijo ogrevajo celotna mesta.